Here I AMsterdam!

Here I AMsterdam!

Check-in! avagy miért nem hallottatok felőlem

2016. október 30. - dianaams

Az elmúlt három hétben nem hallhattatok túl sokat felőlem, ezért egy összefoglalóval jelentkezem, aztán ahogy lesz egy picit több időm, írok részletesebben. Tehát a top témák: munka, vizsgaidőszak, látogatók, következő periódus.

151230-0605-roeterseiland-nieuwe-achtergracht-amsterdam-the-netherlands.jpg

 

Munkakeresés

Rengetegen érdeklődtetek a TQ-s bejegyzésem után, hogy mi újság. Sajnos visszajeleztek, hogy mást választottak a pozícióra. Indoklást nem küldtek, ez kicsit bizonytalanná tett, mert jó emberismerőnek tartom magam, és észre szoktam venni, ha valaki szimpatizál velem. Úgy gondolom mindkét interjún ezt tapasztalhattam, valami plusz mégis hiányzott. Ezt mindig nehéz megélnem, nem is szeretném külső tényezőkre hárítani a dolgot, mint hogy nem vagyok holland vagy ilyesmi. Lehetséges, hogy a szakmai felkészültségem nem elég jó, vagy nem olyan személyiséget kerestek a pozícióra, amivel én rendelkezem. Ettől függetlenül abban biztos vagyok, hogy megálltam volna a helyem, ha engem választanak a feladatok elmondása alapján. Az biztos, hogy szétszakadtam volna 30-35 óra munka és az egyetem mellett, tehát valószínűleg ennek így kellett lennie.

A jövőben igyekszem kevésbé időigényes munkák után nézni, mivel tisztán látszik, hogy az egyetemet nem lehet kemény munka mellett abszolválni, ahogyan mondjuk azt a Corvinus alapszakon tettem, kiegészülve még a szakkolis teendőkkel is. Nem véletlenül egy éves itt a képzés, az intenzitása egészen más, mint az otthoni alapképzésnek, vagy akár a mesternek. Valamint elég nagy hátránnyal indulunk a munkaerőpiacon holland nyelvtudás nélkül, kelet-európainként, nőként. Itt nem foglalkoznak azzal, milyen magyarországi végzettség, munkatapasztalat van a hátad mögött, kezdheted a ranglétra megmászását elölről, internként 300-400 Eur fizetéssel (ami az albérletet sem fedezi...) néhány hónapig, ráadásul a marketing szakmában helyi nyelvtudás nélkül eléggé meg van lőve az ember. De nem adom fel, hiszem, hogy az a lehetőség fog eljönni számomra, ami a legmegfelelőbb lesz az adott helyzetemhez képest

Vizsgaidőszak

14753213_10157771970650106_519198843786247120_o.jpg

(photo: Gellert Kovex)

Az elmúlt három hétben tulajdonképpen másról sem szóltak a napjaim mint Vállalkozás és Innovációról és Marketingről... Nehéz azt a mennyiségű anyagrészt a fejünkbe szorítani, amit a 6 hetes időszak alatt letartottak az oktatók úgy, hogy közben folyamatos készülés volt az előadásokra. És itt az elméleti anyag bemagolása a belépő szint, azokat mélységeiben értelmezni, reflektálni rá és összehasonlítani kell tudni, és persze ne felejtsük el, hogy mindezt angolul. Mivel tudományos publikációkról beszélünk, ezért természetesen a legmagasabb szintű szakmai angol nyelvtudásról beszélek. Na és még egy izgalom: itt egyszer lehet próbálkozni, bukás esetén a következő vizsgaidőszak végén lehet retake-re menni. Nem túl humánus a jól bevált otthoni "egy vizsgaidőszakban 3x vizsgázhatsz egy tárgyból" rendszer után.

Három vizsgám volt, hétfőn Business Seminar, szerdán Entrepreneurship & Innovation, pénteken Marketing. Bízom benne, hogy a 3-ból legalább kettő sikeresen meglesz, a legnehezebb az Entrep. volt, olyan mélységeiben kérdeztek bele az anyagba, és annyira váratlanul kellett különböző témaköröket összehasonlítani, hogy Marci szerint: "Volt egy fél óra, amikor azt láttam, hogy nem írsz semmit, csak pislogsz a feladatra". :D A vizsgák három órásak (zsibbasztóak) voltak, szóval a fél óra pislogás belefért, de tényleg... Úgy tudnám szemléltetni, hogy hasonlítsd össze az almát a répával, amelyek ugyan látszólag nagyon könnyen összehasonlíthatóak, de ha az ember részleteire szedi, akkor mégsem igazán. 18 munkanap múlva lesz eredmény, addig szorítsatok.

Látogatók - látogatás Amszterdam - Budapest - Vác tengelyen

Erről most röviden, októberben jött hozzám Máté majdnem egy hétre, igyekeztünk minél több szabadidős programot csinálni, időt együtt tölteni, miközben nekem beadandót kellett készítenem, suliba menni, állásinterjún részt venni. Azért jól sikerült az együtt töltött idő, pedig még le is passzoltam őt néhány órára a srácokkal az egyetemi terembe edzeni, amíg én pihentem. Most Szombaton megérkezett Lili és Dani egy 6 fős társasággal. Lilivel együtt kezdtük a marketinget a Corvinuson és azóta nagyon jó barátnők vagyunk, két évig együtt laktunk az EVKban is, illetve Danit is az EVK-n keresztül ismertem meg, ők pedig azóta egy pár. Megérkezett ma Brigisz is, szintén EVK-ból a nagyon szoros ismeretség, illetve tavaly ő is itt tanult kinn egy évet a VU-n, ő készített fel lelkiekben és praktikusan az utazásra, a kinti életre, amiért rengeteg köszönettel tartozom neki. Most együtt vesszük majd be velük a várost, itt lakik nálam, bár holnap kezdődik a következő periódus, pénteken pedig egy villámlátogatást teszek haza. Sajnos nem sok program fog beleférni, így ne haragudjatok, ha nem tudok mindenkivel találkozni. Egy kis családozás, barát, barátnők és EVK szülinap fog beleférni, kedden már jövök is vissza.

Következő periódus

Nekifutok a következő körnek az eheti vizsgaidőszak lezárultával, így két nap volt szusszanni egy kicsit... hát inkább bulizással, városnézéssel telik a látogatóim miatt, ó de kár... Szóval holnap indul, két tárgyam lesz az Entrep. & Innovation tracken - mivel Marketing helyett végül úgy döntöttem, ezen a tracken folytatom - International Entrepreneurship és Innovation Management. Nagyon tech fókuszú a tematika már most látom, amit nagy várakozásokkal tölt el, de biztos vagyok benne, hogy ez is irtó kemény lesz. Itt már egy-egy előadás és egy-egy gyakorlat lesz hetente, az előző periódusból ismert két-két előadástól eltérve. Vizsgaidőszak éppen pont Karácsony hetére esik, így 23-án még vizsgázni fogok, 24-én délután fogok a Karácsonyi vacsorára a fa alá beesni. Utána pedig két hétig minden időmet a szeretteimmel szeretném tölteni nyugalomban, feltöltődni az otthon melegével.

Röviden ennyit mára, a jövőben tervben van, hogy kicsit mélyebben, érzelmi síkon írjak sikerekről és kudarcokról, a kulturális adaptáció megéléséről, az otthoni közéleti események hallatán a gondolataimról. Alig várom, hogy pénteken Ferihegyen landoljak, addig is puszi mindenkinek :)

A bejegyzés trackback címe:

https://dianaams.blog.hu/api/trackback/id/tr4011915585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása