Here I AMsterdam!

Here I AMsterdam!

Mesterszak az UvA-n

2016. szeptember 24. - dianaams

Long time no see... Rég volt az utolsó bejegyzésem, ez főleg az egyetemi feladatok és az esti programok folyamatos váltakozásának köszönhető. Ahogy haladunk előre az időben, úgy váltja fel a társasági életet az órákra készülés és beadandó írás, lassan pedig már az első, 8. héten esedékes vizsgaidőszakra készülés. A mostani posztban az egyetemi rendszert majd a száraz infók után az elmúlt 3 hetemet foglalom össze.

Egyetemi rendszer az UvA-n

Az egyetem a jól bevált kelet-európai stílushoz képest egészen más rendszerben működik. Ami talán a legnagyobb csodálkozást kiváltja az emberekből, az a mindössze 10 hónap, amely alatt mesterdiplomát szerezhetünk hollandiában. Igen, itt egy éves és intenzív a mester, az otthon és legtöbb helyen megszokott 2 helyett. Ez egyébként nem minden tudományterületen van így, de a business és közgazdasági képzéseken tudomásom szerint igen.

A tanév felosztása is más. Egy egyetemi szemeszter/félév 3 periódusból épül fel, amelyeknek az utolsó hete vizsgaidőszak. A rövidebb időszakok magukkal hozzák az is, hogy kevesebb tárgyunk van, 2 vagy 3 egy periodban, amikor csak ezekre fókuszálunk mélyebben. Ez egyébként elsőre sokkal praktikusabbnak tűnik, 6 hétig dupla (2x2óra) órában tanulni valamilyen témáról. Ami a legszokatlanabb, elvárás, hogy az órára mindig előre készülni kell. Szerintem sokaknak nem kell bemutatni a jó diák mentalitást, hogy csak vizsgaidőszak előtt kerül a kezünkben többnyire a tananyag (leszámítva, ha negyedéves ZH-k vannak). Na itt erre nincs esély.

A készülés egyelőre az elméleti órák miatt mindig tudományos publikációk (15-20 oldal/db) elolvasásából és értelmezéséből tevődik össze, amiket egy viszonylag interaktív előadás keretében még több példával dolgozunk fel a sokat tapasztalt előadók segítségével. Jellemzően a vizsgákra is ezeket az elméleteket, modelleket kell majd elsajátítani, ami 6 héten keresztül heti 4-5 publikációt + órai tananyagot jelent a vizsgára. Ezen kívül ún. 'mid-term assignment'-et vagyis beadandót is kell készíteni a tárgyakból. Később jönnek majd a prezentációk.

Informatikai struktúra (BB, Mijn UvA)

Az egyetemi infrastruktúra iszonyatosan király (eddig). Van egy BlackBoard nevű mobil appként is elkészített de asztali verzióban is használható alkalmazás, amin a felvett kurzusaink találhatóak. Itt a tanulmányi felelősök mindig írhatnak bejelentéseket, feltöltik óra előtt az előadás diáit, illetve innen lehet elérni az egyetemi VPN-en keresztül az olvasandó tananyagot hétről-hétre. Ezen kívül megtalálható a kurzus adatlap és a beadandókat is ide kell feltölteni, ami össze van kapcsolva egy automatikus plágiumkereső szoftverrel, amin átfuttatja a rendszer.

cats-horz_1.jpg

Ezen kívül szintén készült egy mobilalkalmazás, a my UvA, ahol rögtön 2 lépéssel el tudom érni az órarendemet, megnézhetem hol van pontosan az órám, mert egy egyetemi campus térkép is bele van integrálva. Ezen kívül azt is megnézhetem, hol van épp nem foglalt számítógép a campuson, megnézhetem az eredményeimet, elérhetem a BalckBoardot innen is, illetve a könyvtárat, és a híreket/bejelentéseket. Szóval elég felhasználóbarát módon van összerakva az életünk itt diákként, felüdülés az átszenvedett Neptunozás és Moodle után. Persze, azoknak is megvan a nosztalgikus szépségük...

Az elmúlt egy hónap

Business Administration mesterszakon vagyok, ami nagyjából annyit tesz, hogy gazdálkodástudomány. Itt jelenleg már 7 trackre lehet specializálódni, a digital business idén indult először, ezekről egyenként bővebben itt érdemes tájékozódni: Uva MSc BA Tracks. Én Marketing trackre jelentkeztem, emellett fel kellett venni egy másik választható tracket, aminek az első elméleti kurzusát szintén hallgatom, majd az első periódus után még van lehetőségem erre módosítani a pályám az év során. Másodiknak az Entrepreneurship & Innovation (vállalkozás és innováció) tracket választottam. Még nem tudom, melyiken folytatom majd.

Rettenetesen élvezem egyébként, hogy újra diák lehetek és emellett a némi sporttal és társasági élettel karöltve kissé kimerítőnek élem meg az első period-ot. Három kurzusom van, ami nem hangzik extrémnek - nem is az - összesen 5 órám van (egyenként 2 órásak) a héten. Az első period abszolút elméleti, így marketing elmélet és vállalkozás és innováció elméleti kurzusokat hallgatok. Emellett van még egy üzleti szeminárium minden pénteken, amit a Royal Theater Carré-ban tartanak (a képen). Erről külön is írok majd, mert jól össze van rakva.

Marketing: az elmúlt három hétben különböző, de mindig rendkívül aktuális és fontos témákat jártunk körül: az első heti száraz marketing felfogás fejlődését felváltotta a második héten a consumer empowerment, privacy (elnézést az angol szóhasználatért) egy témában jelenleg is kutató rendkívül jó holland előadó bemutatásában. A harmadik héten pedig az antropomorfizáció és a dehumanizáció szerepéről volt szó a marketing vonatkozásában, azt hiszem akkor értünk az óra csúcsára, amikor a szexrobotokról beszélgettünk. Imádom, hogy itt semmi sem tabu. Ki is adtak ma egy beadandót, amit a fent említett témákból tetszőlegesen kiválasztott 2 témakörben kell külön-külön megírni 300 szóban. Ez vár rám a hétvégén...

Az Entrepreneurship egyelőre még ennél is elméletibb, nagyjából 3 hete azon rugózunk, hogy mennyire definiálatlan, hogy hogyan lehetünk jó vállalkozók és ötletgazdák, csak irányokat mutatnak. Hogyan volt kirekesztve ennek a kutatása az üzleti tudományok közül stb. A beadandónk viszont nem volt rossz, párban kellett 8 oldalas összefoglalót és érvelést írnunk egy témában. Mi a holland párommal kb 2 napnyi rugózás után kitaláltuk, hogy a vezetők szerepéről írtunk a szervezeti innováció kapcsán, azon belül a transformational és transactional leadershipet vetettük össze. Na ez szívás volt,mert eléggé vitatott és kutatott téma, így fejenként szerintem 20-30 publikációt átbogarásztunk a sok keresgélés után, majd körülbelül 5 napot vett igénybe, mire teljesen elkészült. A végén nyelvtani ellenőrző és plágiumkereső programmal kellett végigelemezni. És leadtuk péntek délután 6-kor, 6 órával határidő előtt! (Azért ez nem jellemző rám)

Na és a végére a legizgibb, a business seminar. CEO, CMO és CTO-k jönnek előadást tartani nagyvállalatoktól, és előfordult, hogy startupoktól is. Az első héten az indiai InfoSys ügyvezetője tartott előadást a jövő technológiáiról, majd a hollandiai Vodafone technológiai igazgatója beszélt szintén a jövő digitális fejlődéséről. A következő héten 2 sikeres UvA-s alumni cégvezető jött el, illetve a TomTom, navigációs piacon egyik vezető gyártó cég igazgatóját hallgathattuk meg. A harmadik héten a L'Oréal párizsi technológiai fejlesztésekért felelős igazgatója és a Google brand managere tartottak előadást. Nyilván egy 20-40 perces előadásban nem mennek nagyon mélyre a témákban, de azt érezzük, hogy itt Hollandiában mindenki technológiai trendeken pörög.

Ja és az ígért kép:

carre.JPG

Ennyit az elmúlt 3 hétről, ha valakit érdekel bármelyik említett téma, tudok küldeni hozzá kapcsolódó tananyagot és publikációkat. Keressetek nyugodtan. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://dianaams.blog.hu/api/trackback/id/tr611738871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása